fredag 12 april 2013

Änglapussar

Var inne med Nela idag på hudkliniken i Malmö för att få en bedömning om hennes hemangiom/smultronmärke skulle behandlas eller inte.
Hade inte så stora förhoppningar efter att ha läst runt på internet, och det var typ bara i "extrema" fall som dom behandlar smultronmärkerna.
Men efter att tre sköteskor kollat, kännt, klämt, mätt och tagit kort på hennes märken, så var dom alla tre överrens om att smultronmärkerna skulle behandlas. Mest på grund utav märket hon har på kinden. Sköterskan sa att den var så djup och att när hon kände, så kändes den stor som en pingisboll. Sen är det väligt blått runt om själva märket och att det garanterat kommer växa och bli dubbelt så stort. Hon sa med att eftersom ansiktet är så "utsatt" ställe så är det lätt att märkerna blir såriga och sen att det blir ärr efteråt.
Sen sa hon med som jag nämnt innan att det kanske påverkar Nela i framtiden. Allas kommentarer, stirrande och viskande kan bli jobbigt för henne när hon börjar dagis/skolan.

Hon skickade en remiss till barnmottagningen i Helsingborg, när vi fått tid dit kommer få börja med propranolol till henne. En medicin som ska motverka tillväxten av smultronmärket.
Hon kommer få ligga under bevakning ett par timmar, för att dom ska kolla blodtrycket och EKG, kanske kommer dom ta några prover med. Detta är för att ha koll på henne i och med att det är en ny medicin och för att ställa in rätt dos.
Det jag är mest rädd för är biverkningarna. Att sömnen kan bli rubbad (hon kan få mardrömmar), trötthet, kalla händer och fötter och lågt blodsocker. Men enlikt sköterskan var det väldigt få som fick biverkningarna över huvudtaget. Så vi får hoppas på det bästa. Hon få ta propranolol tills hon är ett, och under behandlingen ska vi komma tillbaka några gånger på kontroller.
Tills dess att vi får en tid i Helsingborg, så fick vi utskrivet en gel (tror det var propranolol det med) att smörja på smultronmärkerna så länge. Trodde vi kunde hämta ut den direkt. Men eftersom det var en "special gel", så var det en beställningsvara och kommer komma till apoteket först nästa vecka. Gelen tar det ytliga, medans den propranololen som hon får sen tar det invändiga med.

Låter väldigt avancerat, jobbigt och bökigt. Men det kommer bli bra. Vi är glada över att Nela kommer få behandlingen och hoppas på att dom försvinner snabbt när vi väl börjar med behandlingen.

Läste någonstans att det var en mamma som sa att det var änglarna som pussat hennes barn på kinden när hon låg i magen, och att det röda är änglarnas läppstift. Att "pussmärkerna" kommer försvinna när hon är stark i sig själv. Så det kommer jag med säga nu när någon frågar. :)


  

2 kommentarer:

  1. aawe :) vad skönt att det blir bra :) hur kommer gelen opch medicinen göra med märket ? kommer det bli ärr eller går det helt och hållet bort , minskas det bara eller hur kommer det bli sen ?

    SvaraRadera
  2. Klart det är änglapussar : )
    Ja han gillar maten så det är därför vi ökat att han får 2 portioner per dag. Annars hade vi inte gjort det. Ska handla lite grönsaker imorgon och göra egna puréer. Hoppas det går hem : )

    SvaraRadera